Todellisuus asetetaan kyseenalaiseksi Norrköpingin taidemuseossa

Norrköpings Konstmuseum Förstärkt VerklighetNorrköpings Konstmuseum Förstärkt VerklighetNorrköpings Konstmuseum Förstärkt VerklighetNorrköpings Konstmuseum Förstärkt VerklighetHelena Scragg Norrköpings KonstmuseumNorrköpings Konstmuseum Förstärkt VerklighetNorrköpings Konstmuseum Förstärkt VerklighetNorrköpings Konstmuseum Förstärkt VerklighetNorrköpings Konstmuseum Förstärkt VerklighetNorrköpings Konstmuseum Förstärkt VerklighetNorrköpings Konstmuseum Förstärkt VerklighetNorrköpings Konstmuseum Förstärkt VerklighetNorrköpings Konstmuseum Förstärkt VerklighetNorrköpings Konstmuseum Förstärkt VerklighetNorrköpings Konstmuseum Förstärkt VerklighetNorrköpings Konstmuseum Förstärkt VerklighetNorrköpings Konstmuseum Förstärkt VerklighetNorrköpings Konstmuseum Förstärkt Verklighet

Norrköpingin taidemuseon näyttelyintendentti Helena Scragg katsahtaa toimistonsa ikkunasta läheiseen veistospuistoon. Hänen huomionsa kiinnittyy merkilliseen asiaan. Puistossa hän näkee ihmisiä, jotka seisoskelevat rykelmissä. Heidän päänsä ovat alakenossa, ja kaikki tuntuvat etsiskelevän maasta jotakin.

Ihmiset puistossa pelaavat Pokémon Gota. Se on tyypillinen esimerkki pelistä, jossa todellisuuden kokemista voimistetaan tai täydennetään tietokoneella luoduilla tehosteilla. Tuolla hetkellä Helenan ajatuksissa alkaa itää Voimistettu todellisuus -näyttelyn ensimmäinen siemen. Näyttely kyseenalaistaa todellisuuden ja kuvitelman välisen rajan eli sen, onko tällaista rajaa olemassakaan.

Luin artikkelin, jossa voimistettu todellisuus rinnastettiin kuudenteen aistiin, uuteen aistiin kokea maailman. Halusin tutkia aihepiiriä taiteen välityksellä,

Helena kertoo.

Suomalaista nykytaidetta parhaimmillaan

Voimistettu todellisuus -näyttely avattiin 30. syyskuuta 2017, ja se aloitti Suomen satavuotisjuhlan juhlinnan. Kävijät pääsevät näkemään suomalaisten eturivin nykytaiteilijoiden töitä. Mukana ovat Anna Estarriola, Alma Heikkilä, Corinna Helenelund, Elin Merenmies ja Anna Tuori.

Otos muodostaa löyhästi yhtenäisen kertomuksen, joka venyttää todellisuuden ja kuvitelman rajoja ja saa meidät ihmiset kysymään itseltämme: onko mitään todellisuudeksi kutsuttavaa oikeastaan edes olemassa?

Näyttely ei tarjoile helppoja selityksiä eikä valmiiksi paketoituja totuuksia. Sen sanomana on todeta, miten vaikeaa itse asiassa onkaan ymmärtää itseään ja ympäristöään,

Helena Scragg sanoo.

Hän nostaa esiin Alma Heikkilän teoksen Things that are Massively Distributed in Time and Space, VI parts esimerkkinä siitä, miten taide voi saada meidät pohtimaan todellisuuskäsityksemme mahdollisia globaaleja vaikutuksia. Teos käsittää kuusi kaksipuoleista maalausta. Ne ovat mittasuhteiltaan valtavia ja täyttävät koko näyttelysalin. Katsojan on mahdotonta nähdä kokonaisuutta, joten hänen on pakko tutkiskella teoksen yksittäisiä osia. Teos viittaa ilmiöihin, jotka ovat monimutkaisia ihmisen ymmärrettäviksi, kuten globaali lämpeneminen.

Norrköpings Konstmuseum Förstärkt Verklighet

Maailmassa, jossa haluamme kysymyksiimme nopeita vastauksia, taide osoittaa, että monimutkaisuus voi olla hyvä asia. Kyse ei ole ymmärtämisestä, vaan nöyryys vaikeasti ymmärrettävien asioiden edessä saa meidät ajattelemaan niitä laajemmasta näkökulmasta,

Helena sanoo.

Voiko taiteella muuttaa maailmaa?

Voimistettu todellisuus on näyttely, jota kävijä pikemminkin kokee kuin katselee. Mielessä herää jatkuvasti kysymys siitä, voiko taiteella muuttaa maailmaa.

”Se on hyvin olennainen kysymys, jonka usein esitän itselleni”, Helena kertoo. ”Itselleni taiteessa on pohjimmiltaan kyse keinosta ottaa etäisyyttä sen hetkiseen todellisuuteen. Hetken verran saa unohtaa kaikki palaverit, raportit ja saapuneet sähköpostit ja vain nauttia loistavasta luomiskyvystä. Siinä on aivan riittämiin!”

”Taiteella on myös hieno kyky saada meidät pohtimaan ja oivaltamaan asioita uudella tavalla. Uskon, että taide voi tehdä nöyräksi ja saada huomaamaan, että todellisuutemme saattaakin olla vain pieni hiekanjyvä valtavassa maailmankaikkeudessa. Olemme tutkimusmatkailijoita. Avartamalla näkemyksiämme saamme kenties oivalluksen, joka voi johtaa suuriin muutoksiin. Varmaa on ainoastaan se, että kaikki muuttuu jatkuvasti.”

Koe voimistettu todellisuus

Näyttely on esillä 4. maaliskuuta asti, ja näyttelyintendentti Helena Scragg pitää viimeisen opastuksen klo 14.


Asiakastapauksia

Lue lisää: Norrköpingin taidemuseo: kuljetus on itsessään taidetta