Viini- ja alkoholimuseon muutto

Viini- ja alkoholihistoriallisen museon vaihtaessa nimeä ja muuttaessa Djurgårdeniin 12 400 esinettä vietiin varastoon. Esineet kuljetettiin varastoitaviksi Värmlantiin, ja sana viini poistui museon nimestä, joka on nykyään Spritmuseum eli alkoholimuseo.

Vin & Sprithistoriska Museet sulki ovensa Tukholman Dalagatanilla 31 toukokuuta 2011. Tuolloin arkiston ja museokokoelmien pakkaaminen oli jo aloitettu. Kesän aikana lähes koko museo – sekä esineet että osa sisustuksesta –pakattiin ja kuljetettiin Karlskogaan erityiseen kalliotilaan.

– Kuljetimme 19 suurta rekan peräkärryllistä täynnä esineitä, sanoo Marcus Havljung, joka toimi muutossa MTAB:n projektipäällikkönä. Mukana oli kaikkea mahdollista punssipulloista suuriin teollisuusesineisiin.

– Koska museossa on vähän henkilökuntaa, oli tärkeää, että MTAB otti hankkeesta kokonaisotteen ja vastasi kaikesta pakkaamisesta, kuljetuksesta ja purkamisesta.

Elokuun viimeisenä päivänä viimeisetkin esineet olivat paikoillaan Karlskogassa ja rekisteröityjä tietokantaan.
– Koko muuttoprosessi tuntui turvalliselta ja kaikki sujui hyvin, Lenneman sanoo

Havljungin mukaan muutossa konstikkainta oli suurempien teollisuusesineiden purkaminen.

– Museossa oli myös useita paikan päällä huoneita, joiden piirustukset eivät olleet säilyneet, hän sanoo. Näissä tapauksissa purkaminen vei hiukan enemmän aikaa.

Museon kokoelmista vastaava intendentti Eva Lenneman on työskennellyt kollegansa Anna Oswaldsonin kanssa muuton parissa. Karlskogassa museon käytössä on 850 neliömetrin tilat. Muutto valmisteltiin museon puolelta hyvin, ja kaikki esineet oli rekisteröity esinetietokantaan. Jokaisella esineellä on myös oma inventaarionumeronsa ja tietty hyllypaikkansa. Sen ansiosta esineet oli helppo sijoittaa vastaaville hyllypaikoille myös uudessa varastossa.