Tehokkaat röntgenjärjestelmien asennukset
Ruotsalainen lääketekniikkayritys Mediel on viime vuosina tehostanut ja järkeistänyt asennus- ja palvelutoimintaansa. Yrityksen oma palveluhenkilöstö on voinut entistä enemmän keskittyä asiakasläheisiin palveluihin, kun logistiikka- ja asennuspalvelut on ulkoistettu MTAB:lle.
Lääkinnällisten laitteiden markkinat Ruotsissa ovat viime vuosina kokeneet hintojen voimakkaan laskun ennen kaikkea siksi, että maakäräjien budjetit ovat kiristyneet samalla kun potilaiden määrä kasvaa. Laitteiden käytettävyysvaatimukset siis kasvavat jatkuvasti. Kehityksen hallitsemiseksi Mediel analysoi ja arvioi asennus- ja palveluprosessinsa.
– Sen seurauksena meidän oli kustannussyistä vähennettävä vakituisia työntekijöitä kahdella henkilöllä, kertoo Medielin koillisen alueen jälkimarkkina- ja markkinointivastaava Bernt Gustavsson. Meidän oli myös ryhdyttävä toimimaan entistä älykkäämmin ja hyödynnettävä työntekijöidemme erityisosaamista parhaalla mahdollisella tavalla.
Aiemmin Medielin oma huoltohenkilöstö oli hoitanut myös ruotsalaisiin sairaaloihin myytävien monimutkaisten ja laajojen järjestelmien raskaat mekaaniset asennukset.
– Se oli aikaa vievää työtä, johon kului lähes 45 prosenttia resursseistamme. Halusimme saada enemmän aikaa asiakkaidemme teknikkojen tukemiseen ja omaan koulutukseen varmistaaksemme pysymisen nopean tuotekehityksen tahdissa.
Asennusajat lyhenivät
Medielillä oli ollut useiden vuosien yhteistyösuhde MTAB:iin, joka kuljetti suurimman osan yrityksen laitteista. Reilu vuosi sitten yhteistyötä kehitettiin siten, että toimeksiantoihin sisällytettiin laitteiden asennusvaihe.
– Olemme antaneet MTAB:n työntekijöille laitteisiin ja mekaaniseen asennukseen liittyvää koulutusta. He hoitavat ”likaisen työn” yhdessä tavarantoimittajien teknikkojen kanssa, Gustavsson sanoo. Omat teknikkomme toimivat pikemminkin työnjohtajina ja voivat keskittyä entistä enemmän asiakasläheisiin tehtäviin.
Gustavsson kertoo myös, että asennusajat ovat lyhentyneet merkittävästi:
– Olemme voineet lyhentää asennusaikoja neljästä–viidestä viikosta kahteen viikkoon ja joissakin tapauksissa jopa viikkoon. Olemme erittäin tyytyväisiä kehitykseen ja yhteistyöhön ja suunnittelemme sen laajentamista edelleen.
Tähän saakka yhteistyö on kattanut ensisijaisesti Etelä-Ruotsissa tehtävät asennukset, ja keväällä 2011 MTAB asensi ja otti käyttöön kaksi Toshiban Infinix Angio -järjestelmää. Ensimmäiseksi oli vuorossa Skånen yliopistosairaala Lundissa, sen jälkeen kattoon asennettu sepelvaltimoröntgen- ja PCI-järjestelmä Kristianstadin keskussairaalassa.
Gustavssonin tarkoittama laajennettu yhteistyö merkitsee ensisijaisesti uusia asennuksia muualla Ruotsissa, mutta myös logistiikka- ja varastokäsittelyn kehittämisestä käydään keskustelua.