Meno-paluu peruun ja inkojen aarteet

Inkojen kultaesineet ovat olleet Tukholmassa näytteillä viimeksi 50 vuotta sitten. Inkojen kulta-aarteet kalliotilassa -näyttelyn esineet on lainattu 15 eri museolta Perusta, ja MTAB kuljetti ne Amsterdamin kautta Skeppsholmenissa sijaitsevaan Bergrummet-näyttelytilaan.

”Kukaan uskalsi tuskin hengittää, kun kulta-aarteita sisältäneet laatikot avattiin”, Dagens Nyheterin Marcus Boldeman kirjoitti.

Kiinan terrakotta-armeijan tavoin näyttely täyttää kaksi Skeppsholmenin alitse kulkevaa olevaa tunnelia, mutta näyttelytilaa on laajennettu kolmanteenkin kalliotilaan, jossa esineitä esitellään kävijöille videoiden ja karttojen välityksellä. Näyttelyä hallitsevat tietenkin Limasta Amsterdamiin 40 suuressa laatikossa lennätetyt yhteensä 26 kuutiometriä hautalöytöjä, jotka MTAB kuljetti Ruotsiin.
Kaikkiaan näyttelyssä on esillä 284 lainattua esinettä, enimmäkseen kultaesineitä ajalta ennen kuin Kolumbus saapui Etelä-Amerikkaan ja Pizarro valloitti inkojen valtakunnan. Inkakulttuurin lisäksi esitellään myös vanhemmalta ajalta peräisin olevia muumioita, tekstiilejä ja keramiikkaa. Näyttely on ensimmäinen, jossa esitellään niin monen perulaisen museon kultaesineitä.

Tietoa

MTAB:n tehtävänä oli kuljettaa inkojen kultaesineet Perusta lentorahtina Hollantiin ja sieltä turvakuljetuksena Ruotsiin. Koska esineitä lainattiin useista museoista, kuljetuksessa Hollannista Ruotsiin käytettiin taidekuljetusautoa, jossa oli kaksi kuriirin istuinta. Kalliotilan edustalle rakennettiin sääsuoja esineiden museoon siirtämisen ajaksi.