Arkkitehtuurin tiedotuskeskus vie suomalaista arkkitehtuuria Venetsiaan

MTAB Archinfo Helsinki-Central-Library-by-ALA-top-floor-from-south-MJ-660x440
Arkkitehtitoimisto ALAn suunnitteleman Helsingin tulevan keskuskirjaston yläkerta.

Arkkitehtuurin tiedotuskeskus vastaa ensimmäistä kertaa Suomen osallistumisesta Venetsian biennaalin kansainväliseen arkkitehtuurinäyttelyyn. Näyttelyn aikana Suomen paviljonki muuntautuu väliaikaiseksi kirjastoksi. Yhteystyökumppani MTAB on hoitanut taidelogistiikan Venetsiaan.

Tämänvuotisen biennaalin teema Freespace käsittelee julkisten tilojen ja rakennusten innostavien käyttökohteiden mahdollistamista. Arkkitehtuurin tiedotuskeskus on mukana suomalaista kirjastoarkkitehtuuria tutkiskelevalla Mind-Building-näyttelyllä.

Tiedotuskeskuksen virallisena kumppanina MTAB on vastannut kaiken materiaalin – sekä sisustuksen että arkkitehtonisten esineiden – pakkauksesta ja kuljetuksesta näyttelyyn. Suomesta Venetsiaan vietiin yhteensä 32 kollia, joiden yhteispaino oli noin 2 350 kilo.

Näyttelyssä esitellään erilaisia kirjastorakennuksia aina 1700-luvulta lähtien ja korostetaan rakennuksille ominaista arkkitehtuuria ja ominaisuuksia. Katse suuntautuu kuitenkin myös tulevaisuuteen. Näkökulmaa laajennetaan tulevaisuuden kirjastoon nostamalla esiin Helsingin uusi keskustakirjasto.

Maamme arkkitehdit ovat antaneet kirjastolle sen näkyvän muodon ja siten olleet mukana ruokkimassa kirjaston käyttäjäyhteisölleen säteilemää sosiaalista elinvoimaa oman taiteenalansa, arkkitehtuurin, keinoin. Näyttelymme on kunnianosoitus kirjastoarkkitehtuurille ja muistutus hyvän arkkitehtuurin ajan ja paikan ylittävästä voimasta,

kertoo näyttelyn lähtökohdista kuraattori, arkkitehtuurikriitikko ja -tutkija Anni Vartola.

Aalto-paviljongista kirjasto

MTAB Archinfo Pavilion_of_Finland_8_Photo_by_Ugo_Carmeni
Suomen paviljonki. Valokuva: Ugo Carmeni

Alvar Aallon suunnittelema Suomen paviljonki valmistui Venetsian Giardiniin vuonna 1956. Nykyään se on suojelukohde ja yksi Giardinin tunnetuimmista rakennuksista. Tapahtuma painottaa vuorovuosittain taidetta ja arkkitehtuuria, ja tänä vuonna on siis arkkitehtuurin vuoro. Kirjastojen tarjoamat toiminnot ovat tärkeä osa näyttelyä. Tulevan kahden vuoden aikana vierailijat saavat nauttia kirjallisuudesta paviljongissa tai ladata sitä digitaalisessa muodossa.

 

Lue lisää Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksesta ja Mind-Buildingista.

 

Arcinfo Mind Buildning   Archinfo